Mannen Klinieken

Zo voorkom je haaruitval voor mannen

Geplaatst op

Tweederde van de mannen heeft last van haaruitval en kaalheid. Bij 40% van de mannen is haaruitval merkbaar rond de leeftijd van 35. Voor veel mannen is dit een nachtmerrie, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om haaruitval te voorkomen.

Verander van haarproducten

Er zijn aanwijzingen dat veel gels en andere stylingproducten kunnen bijdragen aan haaruitval, omdat de chemicaliën in deze producten op de hoofdhuid blijven zitten en in de follikels terechtkomen, waardoor het haar niet meer naar de oppervlakte komt. Vermijd overmatig gebruik van haargel en probeer meer natuurlijke stylingproducten, die minder chemicaliën bevatten.

Overweeg medicijnen op recept

Er zijn twee klinisch goedgekeurde geneesmiddelen om verder haarverlies te voorkomen – finasteride en minoxidil. Finasteride remt het hormoon dihydrotestosteron (DHT), dat de haarfollikels doet krimpen en uiteindelijk doet uitvallen, terwijl minoxidil de bloedstroom en de opname van voedingsstoffen in de follikels verhoogt. Beide behandelingen kunnen ook resulteren in enige hergroei van het haar, maar brengen het risico van bijwerkingen met zich mee. Finasteride blijkt bij ongeveer 1 op de 31 mannen te leiden tot erectiestoornissen en een verminderd libido, terwijl minoxidil kan leiden tot huidirritatie en allergische reacties.

Vermijd hete douches

Te heet douchen kan de hoofdhuid beschadigen doordat de essentiële oliën die de hoofdhuid helpen beschermen, worden onttrokken en droogheid en ontstekingen worden veroorzaakt. Er is geen direct bewijs dat warm douchen tot haaruitval leidt, maar sommigen geloven dat hoofdhuid ontsteking kan leiden tot miniaturisatie van de haarfollikels en dunner wordend haar.

Haartransplantatie

Als je al aanzienlijk haarverlies hebt, kan een haartransplantatie je beste gok zijn. Vóór haaruitval hebben we ongeveer 100.000 haren; er zijn er minstens 25.000 nodig om het uiterlijk van een relatief complete haardos te geven. Bij een haartransplantatie worden haarfollikels uit de DHT-resistente “donor regio’s” aan de achter- en zijkanten van het hoofd gehaald en op de hoofdhuid getransplanteerd. Er bestaan veel verschillende haartransplantatie technieken, maar sommige van de nieuwere methoden maken gebruik van haarstamcellen om de hergroei in het donorgebied te stimuleren, waardoor herhaalde transplantaties mogelijk zijn als dat nodig is.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden