Mannen Klinieken

Wat je kunt doen tegen spataderen

Geplaatst op

Maar liefst een kwart van de mensen heeft last van spataderen. Iedereen kan het krijgen en voor de een is het vervelender dan voor de ander. Als je er last van hebt, kun je er gelukkig iets aan doen. In dit artikel lees je meer over wat je kunt (laten) doen tegen spataderen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn verwijde aderen waarin bloed zich ophoopt. Dit ziet eruit als kronkelende, blauwpaarse bloedvaten. Soms kunnen er ook knobbels in zitten. Spataderen zitten meestal op de benen, maar ze kunnen ook op andere plekken tevoorschijn komen, zoals op de onderbuik of rondom de schaamstreek. Klachten die mensen ervaren door spataderen lopen uiteen van jeuk tot pijn en kramp, of zelfs een zwaar en vermoeid gevoel in de benen. Daarnaast vinden de meeste mensen hun spataderen niet zo mooi.

Hoe krijg je spataderen?

Iedereen kan spataderen krijgen. Toch hebben ouderen meer kans om spataderen te krijgen dan jongere mensen. Daarnaast zijn spataderen erfelijk. Als je ouders ze hebben, is de kans dat jij ze krijgt dur groter. Ook hebben vrouwen en mensen met overgewicht meer kans om spataderen te krijgen.

Wat kan je zelf doen tegen spataderen?

Als je spataderen hebt kun je dit laten onderzoeken om de mogelijke oorzaak te achterhalen. Je kunt spataderen laten behandelen door een operatie te laten uitvoeren door ze te verwijderen, dicht te laten spuiten of te verhitten. Zelf kun je steunkousen dragen om nieuwe spataderen te voorkomen. Ook zijn er diverse oefeningen om het vocht terug naar het hart te pompen. Ga van het staan op je tenen naar je hielen, en herhaal dit. Ook is het belangrijk om genoeg te bewegen. Voorkom overgewicht of probeer af te vallen als je te zwaar bent. Probeer niet te lang aan een stuk stil te zitten, maar verander van houding of ga een stukje lopen of fietsen. Al deze tips kunnen spataderen voorkomen of helpen de klachten van spataderen te verminderen. Wel is het raadzaam om de dokter te bezoeken als je last hebt van spataderen. De dokter kan de oorzaak achterhalen en je adviseren voor eventuele behandelingen of je zelf persoonlijke tips geven tegen spataderen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden