Mannen Klinieken

Het belang van de tandartsen voor een gezond gebit

Geplaatst op

Voor een goede behandeling voor je gebit kan je in Tandarts Amsterdam terecht. Een goede locatie om te bereiken en een preventieve tandheelkunde. Het belang van de tandartsen is voor het hebben van een gezond gebit erg intensief. Zij maken een analyse van je periodieke controle en sturen zo nodig bij. Bij spoedgevallen kunnen zij ingrijpen en het probleem oplossen.

Tips voor een goede kindertandheelkunde

Ben je een tandarts of mondhygiënist die veel klanten heeft zoals kinderen? Een paar handige tips zetten we voor je op een rij. 

  • Probeer als ouder/verzorger bij de behandeling of controle aanwezig te zijn.
  • Leg voordat je een behandeling uitvoert in kindertaal uit wat je gaat doen en zorg ervoor dat de kinderen nieuwsgierig worden.
  • Blijf vooral veel praten en leidt ze indien nodig af.

Het aantal kindertandartsen in Nederland

Volgens onderzoek zijn er in Nederland ongeveer 74 tandartsen die een specialisatie hebben en kunnen functioneren als kindertandarts. Deze kunnen klanten als kinderen goed in handen nemen. Tijdens hun behandelingen weten zij exact wat zij kunnen doen. Naast een kindertandarts zijn er ook een aantal andere differentiaties binnen het beroep van tandartsen, namelijk:

  • Endodontologie
  • Gnathologie
  • Tandarts angstbegeleiding
  • Parodontologie
  • Implantologie
  • Tandarts gehandicaptenzorg

Tips voor een gezond gebit

Voor het behouden van een gezond gebit zijn er een aantal zaken waar je aan moet werken. Eén van deze zaken is het poetsen van je tanden. Het wordt geadviseerd om dagelijks minimaal 2x je tanden te poetsen. Maak bij het poetsen van je tanden gebruik van een goede tandenborstel en een goede tandpasta. Zorg dat je etensresten tussen je tanden geflost worden. Flossen is een hulpmiddel om je tanden gezond en schoon te houden. Je kunt naast flossen ook gebruikmaken van stokers of ragers. Een laatste tip is het gebruik van mondspoeling. Dit reinigt je gebit intensief, maar heeft wel een nadeel aan vast. Over het algemeen bevatten de meeste mondspoelmiddelen stoffen die schadelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is alcohol. Daarom wordt het door veel tandartsen afgeraden.

De route om tandarts specialist te worden

Heb je een droom om tandarts specialist te worden en heb je informatie nodig wat de benodigdheden zijn? Voor jou zetten we de benodigdheden voor het worden van een tandarts specialist op een rij.

Scholing

Om een tandarts te kunnen worden heb je een universitaire- en masterdiploma nodig. Met een hbo diploma wordt je helaas geen tandarts. Als hbo mondzorgkunde kan je een mondhygiënist worden bij bijvoorbeeld een ziekenhuis, zorginstelling of een (tandarts) praktijk.

Een universiteit- + masteropleiding duurt ongeveer 6 jaar, waarvan 3 jaar bachelor en 3 jaar master. Als je een hbo opleiding mondzorgkunde afgerond hebt, kan je doorstromen naar tandheelkunde universiteitsopleiding. Ook geldt dit voor het behalen van je propedeuse voor mondzorgkunde.

Cursus

Naast een mbo, hbo of een universiteitsopleiding heb je ook verschillende cursussen die je kunt volgen. Na deze cursussen kan je verschillende kennissen in de praktijk toepassen. Zo heb je te maken met verschillende algemene en specifieke cursussen. Het ligt er maar net aan waar je interesses in liggen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden