Mannen Klinieken

De geschiedenis van het ontharen

Geplaatst op

Het is een lange geschiedenis die van het ontharen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het dus helemaal geen nieuw verschijnsel. In deze blog nemen we je mee door het verhaal van het waxen.

Ramses III

In de harem van Ramses III zaten geen harige vrouwen. Diverse historische bronnen vermelden dat de lichamen van deze vrouwen glad en haarloos waren. De meeste zorg werd besteed aan de benen en de oksels. Lichaamshaar werd als onbeschaafd gezien. Er werden ook in deze jaren al scheermessen gebruikt en zelfs al eerder, namelijk zo´n 3000 voor Christus. Deze waren dikwijls gemaakt van koper. Vrouwen waxen met behulp van een suikermengsel.

Romeinse mannen

Niet alleen vrouwen waxen hun benen. Ook de mannen beginnen hiermee. Bijvoorbeeld in de Romeinse tijd. Mannen begonnen hun benen te ontharen, dit begon in het Romeinse rijk mode te worden zo rond het haar 63 voor Christus. De Romeinen waren erg met hun schoonheid bezig en het waxen van het totale lichaam was voor hen normaal.

Waxen in donkere eeuwen

De Middeleeuwen worden ook wel de donkere eeuwen genoemd, omdat er tijdelijk veel kennis uit de oudheid in verloren gegaan. Het waxen is echter niet vergeten. In het begin van deze periode in de geschiedenis was een harig lichaam juist mode, maar dit veranderde toen de kruisvaarders uit Afrika kwamen en een nieuwe manier van waxen meenamen.

Elizabethaanse tijd

In het Elizabethaanse Engeland (17 nov. 1558 – 24 mrt. 1603) was een opvallende methode van ontharen gangbaar. Vrouwen verwijderden hun wenkbrauwen en scheerden het haar vanaf hun voorhoofd om zichzelf een langer voorhoofd te geven.

Darwin

Sociologen denken dat de werken van de bioloog Charles Darwin de ontharingscultuur in de negentiende en twintigste eeuw aangemoedigd kunnen hebben. Hij schreef dat onze voorouders minder harige partners aantrekkelijker vonden, met als resultaat dat de moderne mens vergeleken met de apen nu minder harig is.

Haar verwijderen in onze tijd

In onze tijd wordt het haar verwijderen aangemoedigd door twee verschillende factoren: de mode-industrie en de magazines. Het een moedigt het andere aan. De kleren werden korter en kleiner, dit maakt dat meer van het lichaam te zien is, ook de plekken waar normaal lichaamshaar voorkomt. De modebladen laten gladde lichamen zien. Dit wordt dan het ideaalbeeld waar de mensen na willen streven.

Mannen en vrouwen

Was het ontharen eerst nog veelal gericht op vrouwen, de laatste jaren wordt ontharen voor mannen ook steeds normaler. Er is echter wel een verschil, namelijk dat ontharen door vrouwen vaak als noodzakelijk wordt gezien, terwijl het voor mannen meer een optie lijkt te zijn: een keuze gebaseerd op een bepaalde look die na gestreefd wordt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden