Mannen Klinieken

6 mogelijke behandelingen van littekens

Geplaatst op

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een litteken wilt laten behandelen. Een litteken kan niet alleen lelijk worden gevonden, maar vaak jeukt of irriteert de huid rond deze plek. Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om een litteken te verminderen of te verwijderen.

1. Micro-needling voor littekens

Een tot vier behandelingen van micro-needling gevolgd door vier weken crèmes met vitamine A en C resulteerde in testen in een 40% dikkere epidermis (opperhuid) bij patiënten met littekens en andere huidproblemen. Micro-needling gevolgd door een behandeling met bloedplaatjesrijk plasma (PRP: bloedplaatjes gescheiden van je eigen bloed) is bijzonder effectief voor acnelittekens. Deze behandeling wordt altijd uitgevoerd door een cosmetisch arts.

2. Siliconenpleisters

Siliconenpleisters kunnen zorgen voor een betere collageenproductie bij brandlittekens. Vier maanden van het ’s nachts dragen van een siliconen pleister geeft een aanzienlijk lagere score op de Vancouver Scar Scale. Deze schaal vertelt je hoe ernstig een litteken is. De effecten zijn nog beter wanneer siliconen pleisters ook vitamine E bevatten of wanneer ze gebruikt worden in combinatie met een uien extract.

3. Collageenpeptiden innemen

Tenzij je veel orgaanvlees eet, krijg je waarschijnlijk niet veel collageen binnen via je dieet. Je lichaam kan alleen collageen maken als het de juiste bouwstenen heeft om het te produceren. Je kunt collageenpeptiden innemen en deze combineren met een beetje extra vitamine C. Vitamine C is van cruciaal belang voor je lichaam om peptiden te kunnen omzetten tot collageenvezels in je huid.

4. Laserbehandeling voor nieuwe en oude littekens

De laser biedt een effectieve behandeling voor bepaalde soorten littekens en in slechts enkele behandelingen kan al resultaat worden bereikt. Een studie toonde aan dat verhoogde, rode littekens van minder dan een jaar oud volledig waren verdwenen na minder dan 3 behandelingen. Littekens van meer dan een jaar oud waren niet meer zichtbaar na minder dan 5 behandelingen.

5. Chirurgische littekenverwijdering

Een ervaren plastisch chirurg kan wonderen verrichten bij een ernstig beschadigde huid. Tijdens een consult bespreekt de arts wat er mogelijk is voor je littekenbehandeling. Oude littekens kunnen vaak weggesneden worden, bij een goede verzorging van de nieuwe wond geneest deze vaak een stuk beter.

6. Zuurstofbehandeling bij ernstige brandlittekens

Zuurstoftherapie is veelbelovend als onderdeel van littekenpreventie en -genezing, met name bij ernstige brandwonden. Deze behandeling heeft niet alleen de duur van het ziekenhuisverblijf voor brandwondenslachtoffers met aanzienlijke brandwonden op de huid verminderd, het heeft ook de noodzaak van een operatie verminderd. Het lijkt erop dat de zuurstof de collageenproductie stimuleert.

Benieuwd wat de mogelijkheden voor jou zijn? In de regio Utrecht kun je terecht bij Jouw Huidtherapeut.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden